Start met cashstuffen met dit handige stappenplan
Cash stuffen kan op verschillende manieren en is helemaal te personaliseren. Maar waar begin je precies? In dit stappenplan starten we met de basis van cash stuffing zodat je de voortgang kunt bijhouden en je doelen kunt behalen.
De voorbereiding voor cash stuffing
Heel belangrijk om altijd te onthouden: budgeting is like a spa day for your wallet. Vergeet dus vooral niet om er zelf ook van te genieten! Zet bijvoorbeeld je favoriete playlist op en steek een goede geurkaars aan. Zie cash stuffen als een selfcare moment, en vergeet vooral niet te genieten van je voortgang.
Stap 1. Inzicht
Een open deur: maar om te starten met cash stuffen is het belangrijk om inzicht te krijgen in je financiën. Je kunt bijvoorbeeld je bankafschriften gebruiken voor een eerlijk en compleet overzicht. Maak onderscheid in de volgende categorieën:
- Vaste lasten per maand (huur, GWL, verzekeringen, etc.)
2. Variabele kosten per maand (boodschappen, benzine, kleding)
3. Jaarlijkse uitgaven (gemeentebelasting, kerst, verjaardagen, auto-onderhoud, etc)
Hier hebben wij een handig overzicht gemaakt met voorbeelden van variabele kosten en jaarlijkse uitgaven.
Met deze drie categorieën gaan we in de volgende stappen het maandbudget vaststellen.
Persoonlijk: ik gebruik de Financiele planner bundel voor overzicht.
Stap 2. Reken de jaarlijkse uitgaven terug per maand
Bepaal voor de jaarlijkse uitgaven eerst de maand wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld Kerst in december. Reken vervolgens het bedrag uit wat je hiervoor per maand aan de kant moet zetten om de jaarlijkse uitgaven bij elkaar te krijgen.
Bijvoorbeeld: als je start in januari en je wilt 500 euro voor kerst sparen, moet je maandelijks 41 euro sparen. Start je in juni? Dan is dit 83 euro per maand.
Stap 3. Stel je budget vast
Als je nu de vaste, variabele en jaarlijkse uitgaven per maand bij elkaar optelt, heb je het maandbudget. De vaste kosten blijven op de bankrekening staan, de variabele- en jaarlijkse uitgaven kun je pinnen om te verdelen in de cash stuffing enveloppen.
Het is aan te raden om altijd een buffer op je bankrekening te houden voor variabele lasten die je niet contant kunt betalen, bijvoorbeeld bij een onbemand benzinestation. In de volgende stap zorgen we ervoor dat je hierdoor niet het overzicht verliest.
Is je maandbudget hoger dan je salaris? Probeer de kosten per categorie te verminderen. Is je maandbudget lager dan je salaris? In stap 5 kijken we naar spaardoelen en -challenges.
Tip: ambitie is goed, maar vergeet niet te kijken naar haalbaarheid. Verminder (tenzij het uiteraard makkelijk haalbaar is) niet te drastisch je budget waardoor het niet vol te houden is.
Stap 4. Inrichten cash stuffing binder
Nu begint het leukste gedeelte: het inrichten van de binders.
Kies vervolgens dashboards die passen bij jouw stijl, het moet tenslotte leuk zijn! Bedenk alvast of je de categorieën per maand wil houden, of dat je sommige categorieën liever per week wil indelen. Vaak worden boodschappen en benzine wekelijks ingedeeld. Als je deze kosten liever per week hebt, kun je de dashboards met een week gebruiken, of je stopt het weekbudget in je portemonnee.
Je hebt de keuze of je de jaarlijkse uitgaven ook toevoegt aan deze map, of deze toevoegt aan een map met alleen spaardoelen.
Persoonlijk: ik probeer de jaarlijkse uitgaven zo leuk mogelijk te maken door er een spaar challenge van te maken, hier in stap 5 meer over.
Wat cashstuffen extra leuk maakt, is uiteraard zien dat je geld overhoudt! Met de weekoverzicht planners heb je hier altijd inzicht in.
Stap 5. Inrichten spaargeld binder
Je kunt kiezen om een tweede binder te starten met alle spaardoelen, of om deze samen te voegen in één binder. In plaats van een budgetsheet kun je een spaarsheet gebruiken, deze stop je in de binder zodat je in één overzicht weet hoeveel je per maand moet toevoegen aan je spaardoel om het te bereiken. Aan de achterkant van deze sheets is ook een budget sheet opgenomen.
Hierna heb je de keuze om het in te richten met een dashboard of een spaar challenge. Met een saving challenge kleur je vakjes of iconen in om je voortgang bij te houden. Je telt alle vakjes op de saving challenge bij elkaar op en deelt dit door het totale bedrag van de jaarlijkse uitgave. Op de spaarchallenge schrijf je op hoeveel een vakje of icoontje waard is.
Heb je geld over van je salaris? Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst de jaarlijkse spaardoelen zo snel mogelijk in te richten of je kunt kiezen om een andere saving challenge te starten, bijvoorbeeld: kleingeld spaar challenge, vakantie spaar challenge of een maand vooruit spaar challenge.
Persoonlijk: ik vind het fijn om zoveel mogelijk in challenges te verdelen omdat ik hierbij de voortgang goed kan zien. Ik vind het prettig om te sparen met een duidelijk doel, daarom kies ik ervoor om eerst de jaarlijkse spaardoelen vol te maken, dit geeft mij rust. Ik gebruik hiernaast een kleingeld challenge “voor fun”, hier heb ik geen deadline voor.
Stap 6. Maandelijks cash stuffen en sparen
Heb je in de cash stuffing map geld over? Dit zou je kunnen toevoegen aan de spaar challenges. Je kunt er ook voor kiezen om de volgende maand minder te pinnen en dit geld toe te voegen aan je digitale spaarrekening
Maandelijkse spaardoelen
Is je spaardoel vol? Je zou dit kunnen aftrekken van het geld wat je de volgende maand zou pinnen en het overboeken naar je spaarrekening. Je zou de enveloppe vervolgens kunnen opvullen met een placeholder zodat je altijd ziet wat je al hebt bereikt.
Heb je voor je gevoel teveel contact geld in huis? Gebruik het contante geld dan in je maandelijkse cash stuffing map, maak het bedrag over naar je spaarrekening en gebruik een placeholder.
Starten met cash stuffing
Onze handige startersset heeft dashboards, saving challenges, placeholders en budget- en spaar sheets om gelijk te beginnen.